tisdag 5 juni 2007

Bejaka dina personligheter på nätet

Tänk om du hade möjlighet att prova att vara vem som helst för ett tag. Du får göra vad som helst utan att det får några konsekvenser. Lockande? Ni som läst Tärningsspelaren av Luke Rhinehart vet vad jag pratar om. I nån slags semi-vetenskaplig psykoanalytisk anda experimenterar han med personlighetens gränser, och vad som händer när de suddas ut.
Man kan lugnt säga att det som låter lockande snabbt övergår till att bli ganska jobbigt. Till slut måste huvudpersonerna ta ansvar för sina relationer och då blir det svårt att upprätthålla idén om en människa utan fast personlighet. Man kan ställa sig frågan hur den boken skrivits idag, eller kanske snarare om 20 år, när formerna för kommunikation på nätet blivit än tydligare. Nätet ger oss möjlighet att komma i kontakt med väldigt många personer som vi inte känner och i skydd av en anonym ip-adress säga i princip vad som helst. Inte särskilt kul för ungarna som blir trakasseradeLunarstorm, men då handlar det troligen om en mobbing som snarare är en fortsättning på IRLens.
Läste någonstans om en amerikansk kvinna (minns tyvärr inte vem eller var) som skrivit en guide till otrohet. Den beskriver hur man bör göra för att inte bli upptäckt och annat som kan vara praktiskt att veta för äktenskapsförbrytaren. Naturligvis blev den hårt kritiserad från flera håll, men den rönte ändå en viss uppmärksamhet. Hon argumenterar vidare att en bra otrohetsaffär kan vara något som räddar många äktenskap som har gått i stå. Och där tror jag onekligen att hon är något på spåren. Kanske inte som otrohetsaffärer ser ut idag. De är för sammankopplade med våra vanliga liv och företas med kollegor och grannar. Inte bra. Dessutom är det lätt hänt att man får känslor för varandra. Inte bra. Men tänk på nätet. Träffa personer som du inte kommer träffa i verkligheten. Inga frågor ställda. Du kommer aldrig att lämna hus och hem. Skapa lite spänning i tillvaron. Jag kan tänka mig att detta i förlängningen kan vara en lösning på en viss del av problematiken kring monogami. Det finns väldigt stora fördelar med att skapa ett liv med en andra hälft. Å andra sidan är det mycket skrämmande. Om några av dessa känslor kan levas ut på nätet utan att det skadar IRL-relationen, så tror jag att det kan vara positivt för många och att det så småningom kommer vinna acceptans.

Något annat men intressant för frågan är www.andie.se

Inga kommentarer: