söndag 9 oktober 2011

En värld med gratis energi

Vad skulle hända om energi helt plötsligt blev gratis?

Även om det är långt kvar till den situationen finns det anledning att ställa sig frågan när man ser på utveckling inom fusionsforskning. Det senaste året har det diskuterats vilt om äktheten i den italienske ingenjörens Andrea Rossis påståenden angående kall fusion, eller LENR som de invigda föredrar att kalla det (se t.ex. NyTekniks rapportering). Även om den approachen skulle visa sig dödfödd finns det ett helt gäng andra lovande metoder: Focus Fusion Bubble fusion osv. Det är inte osannolikt att vi inom 10 år har en helt annan energiarkitektur än vad som finns idag.

Karakteristiskt för dessa metoder är att de skapar energi utan farliga mängder av radioaktiva restprodukter och till en kostnad långt under nuvarande energipriser. Det är uppenbart att de på mycket kort tid skulle förändra livet för miljardtals människor, på en mängd olika sätt. Jag ska försöka lista några nedan.

1. Även om dessa energiframställningsmetoder i första läget inte är särskilt passande för att driva bilar och flygplan, så skulle de sänka priset på olja eftersom priset på alternativet skulle bli lägre. Transporter skulle således bli billigare och vi skulle flyga mer, under överskådlig tid med vanlig flygfotogen. De negativa effekterna av flygning (exkl. koldioxidutsläpp men inkl. partiklar i atmosfären) skulle öka, eftersom lagstiftningen på området med största sannolikhet inte skulle hinna med.

2. Alla kolkraftverk och oljeeldade värmepannor stängs. Detta står för ungefär 2/3 av CO2 utsläppen i Sverige. Hos vissa transporter, typ fraktskepp är framdrivningen troligen lätt att ersätta. Växthuseffekten som kommer från CO2 kommer att försvinna ganska snabbt.

3. Regleringen av vattendrag kommer försvinna. Solcellsparker och Vindkraftsverk kommer försvinna.

4. För åtminstone rossis modell av LENR så är den högst transportabel. Energi kan skapas lokalt utan elledningar. Behov av att bygga el-infrastruktur till avlägsna och fattiga platser och kommer försvinna.

5. Färskvatten blir ett mindre problem eftersom man kan skapa det genom elektrolys av havsvatten. Sahara skulle kunna bli grönskande, finns ingen större anledning att tro att det skulle ske dock, eftersom det är resurssvaga människor som bor där. Däremot kommer säkert öknen runt Las Vegas att bli grönare.

6. Växthus blir billigt att värma upp. Odling kan ske på Antarktis om så är.

7. Statens intäkter på energiskatter försvinner. Välkommen tillbaka fastighetsskatt.

8. Trängseln på vägarna ökar eftersom priset på att åka minskar.

9. Råvaruuttaget ökar åtminstone till en början eftersom det blir billigare att plocka upp nya råvaror. Aluminium som är väldigt energikrävande att bearbeta kommer bli vanligare. Vi kommer snabbare göra slut på jordens resurser om vi inte får globala reglementen för detta.

10. Mineraler kan utvinnas ur havet genom elektrolys. Det gör att vi skjuter problemet med stenhård gruvdrift på framtiden.

11. TV apparater kommer få tillbaka stand by funktion.

12. Facebook kommer flytta sina serverhallar från Luleå.

13. Skidanläggningar kör året om. Snömaskinerna är gratis att köra.

14. Medeltemperaturen på jorden kommer öka. Har inte räknat på det, men när mängden energi vi producerar börjar närma sig solens instrålade energi så ökar naturligtvis temperaturen på jorden.

15. Vi kommer få hög tillväxt och kommer inte behöva ta tag i problemet med de enorma skulderna hos västvärlden. Den problematiken skjuts på framtiden, kanske 30 år när de största vinsterna av att energi är gratis har gjorts.

16. Vi kan separera ämnen i sopor genom smältning, förgasning och fraktionering ist för att använda mekaniska metoder som idag.

Kommer säkert på fler saker vartefter, men jag tycker det vore intressant att förutse vad ett sånt scenario skulle ge. Både högt och lågt.

1 kommentar:

arvid sa...

Skriv gärna fler konsekvenser i kommentarerna, om ni kommer på nåt!